30 mei 2024

06- Botanische tuin


Om 5:00 wordt ik wakker en om 6:00 sta ik op. Iedereen slaapt nog. Buiten is het al licht. Een vage maan aan de hemel. De zon kijkt net over de horizon en schijnt onder de laagste takken van een van de twee enorme eikenbomen achter het huis, in de woonkamer van Gail. Stofjes lichten op. Het is buiten doodstil en een beetje mistig. De geur van vochtige aarde hangt in de lucht. Het belooft een mooie dag te worden. Nu is het nog 12 graden.
Buiten overal vogels en kolibries. Ze drinken uit de bloemen in de tuin en uit de "feeder" met nectar. Vanaf de veranda zie ik dat de ochtendmist boven het dal aan het oplossen is, het dal waar het in 2017 brandde. Het dal ligt nog geen 5 kilometer van het huis af dat Gail nu wil gaan verkopen omdat Joe overleden is en ze hier op termijn niet meer alleen wil wonen. Ze heeft een kleiner huis gekocht in Santa Rosa, alles op loop- en fietsafstand. Ouder worden is afscheid nemen.
÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷
Vandaag gaan we met Gail naar een botanische tuin met inheemse Californische planten. Gail heeft landschaparchitectuur gestudeerd. Haar broer Grant is directeur van het Smith River Park. De Smith River is een van de weinige vrij stromende rivieren in Amerika met "maagdelijke wouden en een overdaad aan wilde zalm". Zover Wikipedia. De inspiratie komt van beide ouders, Paul & Betty, met wie ik destijds een hartelijk briefwisseling onderhield.

Onderweg zien we de plekken waar de brand van 2017 huisgehouden heeft. Geblakerde eiken die weer uitlopen en dennen die morsdood zijn. Het was heel heftig. Veel mensen verloren alles wat ze hadden.

De botanische tuin is prachtig en Gail weet er een hoop van. Leuk zo'n gids. Er zijn wat grootouders met kinderen die geïnteresseerd rondkijken en steeds vriendelijk groeten. Het is een erg mooie plek, gelukkig met nogal wat schaduw. Mijn angst voor koude dagen was tot nog toe niet terecht. 

Na twee uur wordt het te warm. 28 graden. We eten wat en gaan terug. Leni en Gail maken al vast het avondeten klaar. Vanavond gaan we naar Blake met vrouw en kind. Blake is Gail's zoon uit een eerder huwelijk. Ik heb hem nooit ontmoet maar weet wel wat van hem via internet. Hij is sportief en doet aan windsurfen. Hij is recruiter voor ict projecten.

Terwijl de dames bezig waren heb ik de auto klaargemaakt voor de verdere reis, kampeerspullen klaargelegd, keukenspullen in dozen op de achterbank, schoenen onder de stoelen, elektronica in het bergvak tussen de voorstoelen, lampen in de deurvakken. Alles klaar voor gebruik. Zaterdag nog even boodschappen en dan gaan we op pad.
÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷
Die middag horen we dat Trump schuldig is verklaard op alle 43 aanklachten. Gail maakt een vreugdedansje. Het betekent nog niet dat hij de cel in gaat. Wel is het een uniek gebeuren. Nog nooit is een voormalige president veroordeeld voor zulke ernstige zaken. We zullen er vast nog meer van horen.
÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷÷
Blake en Camille wonen in dit prachtige huis in Sebastopol. Ze hebben een1,3 maanden oud dochtertje en werken doorgaans van huis uit. Beiden werken ze in de ict industrie in San Francisco. We worden heel hartelijk ontvangen en verwonderen ons om hun mooie huis. Achter in de tuin staat een grote Redwood.  Ongelofelijk.

Het wordt heel gezellig en we praten over onze wederzijdse afstamming, Trump, de tuin, onze kinderen, en de boeken van Cormac MC Carthy. Blake maakt een heerlijke steak op de barbecue, die we eten met de sla van Gail, begeleid door een wijn van eigen wijngaard. Mooie dag.