27 mei 2024

01-De reis

Highway 50 door Nevada

"Gaan jullie al weer naar Amerika?" Zeker! Amerika is een groot land met vaak leuke kleine stadjes, vriendelijke mensen en overweldigende natuur. Ondanks alles wat je op TV hoort en ziet voelen we ons er doorgaans veilig. Natuurlijk moet je in grote steden bepaalde wijken vermijden, maar dat geldt ook voor Nederland. Amsterdam staat wat betreft misdaadcijfers al jaren op Nr.1 en het mooie Maastricht op 2. Eindhoven en Rotterdam wisselen elkaar af op Nr.3 en 4. Ga je wel eens naar de Kruisstraat of de Woenselse Markt?

Uitkijken
Je moet  natuurlijk niet onnozel zijn en uitkijken. Als je gevoel zegt dat iets niet veilig is heb je waarschijnlijk gelijk. Als je in een buitenwijk overal afbraak, huizen met spijlen voor de ramen of verlaten fabrieksgebouwen ziet, dan is het zaak om je autodeuren op slot te doen, onmiddellijk om te keren en voor niemand te stoppen. Dat is in Amerika erger dan bij ons. Net als bij ons is er in grote steden drugverslaving, maar in Amerika is het wel extremer.  In San Francisco leidt dat tot  inbraken in auto's. Het is niet leuk maar wel nuttig om je daarop voor te bereiden. We slapen in Nobb Hill Motor Inn. Nobb Hill is een van de veiligste plekken van de stad en het hotel heeft een bewaakte parkeerplaats. Overigens komen we niet voor de grote steden, maar vliegvelden liggen daar nu eenmaal. Ons eindpunt, Albuquerque, is ook geen toplocatie. We kamperen de laatste nacht dan ook buiten de stad en rijden direct door naar het vliegveld.    

Kamperen
Ja, we gaan weer kamperen. Ja, op onze leeftijd. Het is een beetje een gok, maar gebaseerd op goede ervaringen uit het verleden. Misschien is het de laatste keer dat we dat kunnen. Dat is een van de minder leuke dingen van het ouder worden. Nu gaat het nog en het gevoel van vrijheid is door op de bonne fooi te reizen altijd  overweldigend. De eerste dagen langs de kust van Noord Californië kan het wat frisser zijn en dan pakken we misschien een paar B+B's of Motels. Vanaf Nevada willen we gaan  kamperen. 

Campings in Amerika zijn doorgaans ruim, mooi, goed gefaciliteerd en liggen op mooie plekken. Er staat bijna altijd een picknick-tafel een barbecue en een vuurplaats. In State parks zijn ze bovendien niet duur, ca $20,00 oid. Het is ook een goede plek om met Amerikanen in gesprek te komen. Hotels en motels liggen geregeld aan de randen van steden en niet altijd op mooiste plaatsen. We hadden natuurlijk ook een camper kunnen huren, maar daarmee is het lastiger om op de bonne-fooi ergens op zoek te gaan naar een camping. Voor een tentje is altijd plaats. We hebben dikke matrasjes, goede slaapzakken en extra binnenslaapzakken voor een koude nacht of slapen op hooggelegen plekjes. 


De route
Hierboven een kaartje van onze geplande route. De werkelijke route zal afhankelijk zijn van wat we tegenkomen en het weer. Als het aan de kust in Californie te koud is, dan gaan we eerder landinwaarts. De route biedt volop mogelijkheden voor "doorsteekjes".In tegenstelling tot eerdere reizen zullen we nauwelijks nationale parken bezoeken, maar vooral de kleinere (en vaak zeker zo mooie) State-Parks.  Als het weer goed is (en dat is in woestijngebieden als Nevada, Utah en New Mexico meestal), dan heb je je tent alleen maar nodig om te slapen. 

Klimaat
Het weer in Amerika is heel anders dan we in Nederland gewend zijn. In Noord Californie is  het vergelijkbaar met Nederland, maar zodra je een bergrug landinwaarts oversteekt wordt het gelijk vijf graden warmer. Reken je daarbij niet rijk.Reno/Nevada ligt op 1300 meter hoogte. De dagtemperatuur ligt boven de 25 graden, maar 's nachts kan de temperatuur nog aardig zakken, soms onder de 10 graden. Bij Lake Tahoe zelfs tot 5 graden, dus dat wordt een hotelletje. Sacramento/CA daarentegen ligt op een warme plek in een koudere omgeving. Verder kunnen er, vooral in de woestijn, plotselinge hevige onweersbuien optreden met zware regenbuien. je kunt onderkoeld raken en zorg ook dat je niet op een lage plek bent, bv in een canyon ivm "Flash floods".  Hier een weersvoorspelling voor komende week. Met het schuifje onderaan kun je zien dat het de komende dagen warmer wordt. 80 graden Fahrenheit is ca 25 graden Celcius. 


De plannen
In Californie komen we vooral voor de prachtige kust (Highway-1) en de parken met de enorme Redwoods en Sequoyas. Via Sutter Creek (Goldrush 1847) en Lake Tahoe steken we door naar de enorme ruimte en eenzaamheid van "The loneliest Road", Highway 50 door Nevada en slaan het Sodom en Gomorra van gokstad Reno over. In Nevada bezoeken we het Great Basis National Park; een woest berggebied dat zo afgelegen ligt dat de toegang gratis is. De camping in de bergen ligt op 1500 meter. Ik denk niet dat we daar gaan kamperen. 

In Utah wordt het gedeeltelijk een herhaling van bekende plekken, gecombineerd met nieuwe. We zullen zeker een paar gemakkelijke slotcanyons bezoeken. De moeilijke zijn te riskant. Daarvoor moet je klimspullen en -ervaring hebben. Deze zullen we zeker nog een keer doen (Little Wild Horse Canyon -- klik op de tekst).  Deze (Goblins Lair)  in Goblin Valley (Filmpje - klik op tekst) is nieuw voor ons. Verder wil ik proberen een glimp op te vangen van het Mars Desert Research Station bij Hanksville, hoewel dat geen toeristische bestemming is. In New Mexico staat overweldigende natuur, Indiaanse rotstekeningen en de filmlocatie van "Oppenheimer" op het programma.  

Maar doorgaans zijn de leukste dingen die zaken die toevallig gebeuren en niet gepland zijn.      

Over deze Blog

Je krijgt deze blog omdat je in een Whatsapp-verzendlijst zit, die ik speciaal hiervoor gemaakt heb. Wil je geen  nieuwe updates ontvangen, reageer dan even op deze Whatsapp, dan haal ik je uit de lijst. Andere reacties ook graag via Whatsapp. Ik kan niet garanderen dat ik er altijd op kan reageren. We zitten geregeld in gebieden zonder telefoon- of internet-dekking. 

Afbeeldingen in deze blog
Je kunt plaatjes openen door er op te klikken. Als je op je telefoon op de "Terug" knop (Pijltje > onderaan je scherm) klikt kom je weer terug in de blogtekst. Op je PC kun je op de "Esc" knop op je toetsenbord klikken of op het kruisje rechtsboven in je scherm.

Snelkoppelingen in de blog
Snelkoppelingen (verwijzingen naar een andere website, filmpje of plaatje) hebben op je telefoon een gelige kleur. Je opent ze door er op te klikken. Met de "Terug" knop kom je weer in de Blog. Op je PC hebben ze ook een iets afwijkende kleur. Open ze door er op te klikken. Ze openen in een nieuw tabblad. Je moet het tabblad sluiten door bovenin je scherm op het kruisje te klikken.   

Als ik nog iets vergeten ben, dan hoor ik het graag van jullie. Tot over een maand!