05 juni 2024

13- Go West

Tot aan 1803 was de Mississippi de westgrens van de Verenigde Staten. Trappers en avonturiers trokken het ongerepte binnenland in op zoek naar goud, welvaart en vooral vrijheid. In die eerste jaren leefden ze doorgaans in harmonie met de Indianen. Er kwamen toen nog zo weinig blanken in het binnenland dat Indianen ze niet als een bedreiging zagen. Blanken leerden van Indianen hoe te overleven in het hardvochtige land en namen indiaanse gewoontes en vrouwen over.

Rond 1755 vochten Fransen en Engelsen een bloedige oorlog uit in het gebied rond de grote meren. Lees : The Last Of The Mohicans.

Ook in het binnenland ontmoetten Engelse avonturiers ook Franse trappers. Het hele binnenlandse gebied vanaf Quebec tot aan St. Luis was Frans koloniaal gebied. Het Heette Luisiana en was heel veel groter dan het huidige Luisiana. Het was voor de Fransen een lastige kolonie omdat het gebied alleen in het noorden of in het zuiden per schip te bereiken was. Detroit lag in Frans gebied. De naam is afgeleid van een Franse streekaanduiding. Zoek maar op.

In 1803 was Napoleon in Europa bezig zijn macht te vestigen. Hij had geld nodig en wilde die lastige kolonie aan de Amerikanen verkopen.. voor 15 miljoen gouden dollar ging het enorme gebied over in Amerikaanse handen. Amerika werd in één klap 2x zo groot. De toenmalige Amerikaanse  president stuurde Lewis en Clark er op uit om te kijken wat ze nu eigenlijk gekocht hadden. Het was een moeizame expeditie van meer dan twee jaar. Lees het prachtige boek Sacajewa als je daarover iets meer wilt weten. Een, prachtige roman.

In 1830  koloniseerden  Amerikaanse boeren in Mexico de provincie Tejas. Toen ze in de meerderheid waren, stichtten ze in 1836 de republiek Texas, een beetje zoals Palestina door de Joden werd gekoloniseerd. Er brak oorlog met Mexico uit en in 1845 werd Texas een staat van de VS. Californie was toen nog Spaans.  In 1848 annexeerden de VS Californie.

1848 was ook het jaar van de goldrush in Sutter Creek en het jaar dat veel gedesilusioneerde Duitsers na de mislukte revolutie van 1847 naar Amerika emigreerden. Meer dan de helft van alle Amerikanen hebben Duitse roots. Gelukzoekers trokken door het woeste land van het oosten naar het westen. Hun aantal steeg enorm. Dat leidde tot de indianenoorlogen, die voor Indianen slecht afliepen.

In 1858 trokken verwanten van mij naar Amerika en trokken later per ossewagen over de Oregontrail naar het Westen. De st
aten Oregon en Washington bestonden toen nog niet. Dat waren nog nauwelijks georganiseerde Territories.

Wij maken nu per auto met airconditioning en alle gemakken een reis in de omgekeerde richting en eindigen in Nieuw Mexico, een staat die destijds ook onderdeel was van de Republiek Texas.