05 juni 2024

14- Nevada

Lake Tahoe en omgeving is de speeltuin van welvarende Amerikanen. Overal langs de oevers van het Californische deel v h meer staan prachtige houten huizen en loges. De welvaart spat er van af. Het is nu nog begin juni en voorseizoen. Veel campings zijn nog niet open, maar toch is het overal al redelijk druk. Vooral op mooie Vista Points moet je geluk hebben als je even kunt stoppen. Eigenlijk te druk voor ons.

Ik ben om 6:00 opgestaan. Leni bleef nog even liggen. Ze had het weer niet echt warm gehad maar was te slaperig om de extra binnenslaapzak te gebruiken. Het is op de verlaten camping doodstil. Alleen een raaf zit in een boom wat voor zich heen te krassen. In de verte de omringende bergen met sneeuw op de toppen. Het is een wonderlijke combinatie. Vannacht zakte de temperatuur tot 7 graden. Als ik opsta is het al weer boven de 10. Na het ontbijt om 8:00 is het 13 graden en in de zon al erg warm. We doen onze lange broeken en hoodies uit en trekken korte broeken en  wandelschoenen aan. De tent is dan al ingepakt en het ontbijt achter de rug. Ondanks de waarschuwingsborden voor beren langs de weg en op de campingsite waren ze vannacht weer afwezig. Gelukkig!

Het eten in het restaurant gisteravond was Amerikaans overvloedig en we hebben schaamteloos een Doggiebag laten vullen met het restant, iets wat we in NL niet zo gauw zouden doen. Het was een plek waar de gemiddelde Amerikaan kwam eten. Veel mannen met petjes. Ik had de mijne afgedaan.  Veel tafels waren 4x bezet. Het eten werd geserveerd in een mandje met papieren inlegvel. Dan hoef je alleen het papiertje weg te gooien. Alleen de bierglazen hoefden afgewassen te worden. Wel 15% fooi voor de serveerster die er van moeten leven. Daar moet je wel aan denken.

Zolang het nog koel was hebben we de  Rubicon trail langs het meer gelopen, een mooie beschaduwde wandeling met steeds wisselende uitzichten over het blauwe water en op de besneeuwde bergen. We begonnen bij de  Lower Eagle falls, een "bruidssluier van water". Heerlijk om even in het spattende water af te koelen. Het viel op dat veel energieke ouderen, ouder dan wij,  met wandelschoenen en rugzakken de wandeling ook maakten. Mooi om te zien.

Het was voor ons snel duidelijk dat de mooie maar ietwat brave en drukke omgeving van Lake Tahoe geen plek was voor twee dagen.  We gooien de tank tot de rand toe vol en passeren vrij snel de grens met Nevada: de Oostoever van Lake Tahoe. Meteen gokpaleizen: Golden Nugget, Spin it and win it. Niks voor ons.

De weg buigt af door de bergen en daalt eindeloos lang. Langs de weg verschillende Runaway Truck Ramps. Als de remmen van een truck oververhit raken, kan de chauffeur hem in een diepe grindbak langs de weg sturen om erger te voorkomen. Kijk bij YouTube hoe zoiets in zijn werk gaat. Tamelijk spectaculair en erg effectief. Je moet daarna je truck wel uitgraven.

We zitten nu op een camping in Statepark Wishoe Lake in Nevada. Nevada is een woestijnstaat en het is hier, afgezien van het meer, erg droog. 34 graden en een nachttemperatuur 15 graden. Boven de picknicktafel zit een flink afdak, en niet voor de regen kan ik u verzekeren. We overwogen om alleen de binnentent op te zetten, maar proberen het nog even met buitentent. Koud zal het niet meer zijn.

Als de zon zakt krijgen de kale heuvels een vriendelijker aanzien. We hebben het afgelopen uur gelezen, blogs geschreven en bier gedronken, voorwaar geen verkeerde bezigheden.